Echipamente electrice, elemente de automatizare, aparate de masura si control, cabluri si conductoare.
Organe de asamblare si sisteme de fixare.
....

PRODUSE
SERVICII

Producerea energiei electrice si termice:
         

ELABORAREA SCHEMELOR SISTEMELOR DE AUTOMATIZARE PENTRU DIVERSE PROCESE SI INSTALATII TEHNOLOGICE

 

 
Cerinte esentiale referitoare la documentatia tehnica pentru sistemele de automatizare:


 

Elaborarea documentatiei tehnice pentru instalatiile electrice si de automatizare se realizeaza printr-o colaborare intre:

-beneficiar

-proiectant

-executant

-furnizor de echipament

-organismele abilitate sa verifice si sa autorizeze proiectele / lucrarile respective

Documentatia tehnica trebuie sa cuprinda:

-nota de comanda - emisa de beneficiarul lucrarii

-proiectul de executie - elaborat de proiectant

-piesele scrise (memoriul, devizul de executie, graficele de lucrari)

-piesele desenate (planuri de situatie in zona, scheme electrice de alimentare, scheme de actionari si automatizari, etc)

Documentatia desenata pentru instalatiile electrice cuprinde totalitatea desenelor, shemelor si planurilor de montaj:

1. schema tehnologica - reprezinta elementele inst. tehnologice automatizate cu legaturile lor functionale, pe care sunt figurate elementele de automatizare

2. schema bloc - reprezinta simplificat, sub forma de blocuri functionale, elementele unui echipament, utilaj sau instalatia de automatizare aferenta unui proces tehnologic, inclusiv legaturile intre blocurile functionale

3. schema de principiu - reprezinta simplificat elementele instalatiei tehnologice si ale instalatiei de automatizare in scopul de a evidentia marimile masurate din proces si comenzile ce se trimit in proces de catre instalatia de automatizare

4. schema de alimentare - evidentiaza alimentarea cu energie electrica a echipamentului sau instalatiei de automatizare (in aceasta categorie intra schemele de distributie si schemele monofilare)

5. schema desfasurata - cuprinde legaturile intre elementele electrice sau intre elementele componente ale acestora. Cicuitele sunt dispuse intr-o ordine logica, iar pe schema trebuiesc specificate date care sa ofere o imagine clara asupra circuitelor:

-valori ale marimilor electrice sau neelectrice (tens. de alimentare, domeniu de masura, valori de actionare pentru elmentele cu prag, etc.)

- "manseta" care sa descrie rolul fiecarui circuit

-in dreptul circuitului fiecarui element de comanda sau executie (de ex. relee cu bobina de comanda) se simbolizeaza totalitatea contactelor si in dreptul fiecarui contact se specifica in (...) numarul de ordine al circuitului in care actioneaza acesta.

-in dreptul contactelor se trece, sub marca aparatului respectiv (ca in cazul unei fractii - la numitor) nr. circuitului in care se afla elementul de actionare a contactului respectiv.

6. schemele de montaj - reprezinta desenele de montaj ale echipamentelor si aparatelor electrice in tablouri sau in sali de comanda sau automatizare. Aceste scheme cuprind si planurile de amplasament , traseele de cabluri si conducte, specificatiile de echipament, jurnalele de cabluri ce evidentiaza legaturile intre tablouri, echipamente, aparate de automatizare.

 

   
   

 
Copyright MagazinElectric.ro Toate drepturile Rezervate.