Echipamente electrice, elemente de automatizare, aparate de masura si control, cabluri si conductoare.
Organe de asamblare si sisteme de fixare.
....

PRODUSE
SERVICII

Producerea energiei electrice si termice:
         

PANOURI TERMICE SOLARE

 


Energia solara se poate utiliza cu randamente maxime si investitii modeste pentru prepararea apei calde menajere, la incalzirea spatiilor de locuit si a piscinelor

» Energia solara reprezinta la nivel global cea mai eficienta metoda de incalzire a locuintelor.

» Pozitia geografica a tarii noastre este favorabila utilizarii energiei solare, putandu-se utiliza sistemele de captare pe intreaga perioada martie ... noiembrie.

» Utilizarea energiei solare este o solutie de viitor, nepoluanta, independenta de cresterea pretului produselor petroliere, o solutie la indemana oricui, indiferent ca locuieste la bloc sau la casa, o investitie profitabila pentru hoteluri, piscine, restaurante.O varianta de încalzire, care începe sa ia amploare si pe piata româneasca, este cea a sistemelor de energie solara. In fata unor neajunsuri majore previzibile, cum ar fi epuizarea rezervelor de combustibili fosili si distrugerea echilibrului ecologic, energia solara apare ca solutia cea mai probabila de inlocuire a surselor de energie exploatate in prezent.
Acestea au la baza aspectul economic si ecologic al utilizarii energiei solare pentru incalzirea apei, fiind cele mai raspindite in lume. Din multiplele avantaje pe care le prezinta enumeram doar citeva: asigura un grad ridicat de captare a energiei solare si amortizarea investitiei se face in maximum 3 ani. Costurile sunt scazute in comparatie cu cele ale utilizarii energiei conventionale, putindu-se crea o combinatie intre cele doua sisteme, micsorind astfel cheltuielile de-a lungul anului.
Acest sistem de incalzire este economic, eficient, usor de intretinut si are in componenta sa aceleasi elemente pe care le are o instalatie de incalzire clasica (pe gaze, motorina etc.), cu deosebirea ca, in loc de cazan cu arzator exista colector solar. in functie de necesarul de apa calda si de puterea de captare a energiei rezervorul solar poate avea capacitatea de 300, 400, 500, 800 sau 1.000 de litri.

Tipuri de sisteme solare
1.Sistemul solar termic este cel mai simplu deoarece foloseste energia solara prin transfer direct.
In functie de mediu sau clima distingem doua tipuri:
a) Sistem cu circuit deschis (pentru clima calduta);
b) Sistem cu circuit inchis (pentru clima continentala);
2. Sistemul solar activ de pompare este folosit la incalzitul blocurilor cu apartamente, hoteluri, piscine si utilizatori comerciali.


Elementele componente principale ale sistemului de incalzire:
- Colectorul solar are placa colectoare construita dintr-un panou din cupru sau aluminiu.
Tevile sunt atasate de placa de baza prin ultrasunete sau prin brazare. Placa captatoare este protejata de un geam (geam de protectie solara), foarte transparent si caracterizat prin indice de transmisivitate foarte ridicat. Rama captatorului solar poate fi din aluminiu sau tabla inox, iar cutia protejata cu vata minerala sau alte materiale termoizolante. In circuitul captatorului solar se poate utiliza un lichid cu punct de inghet scazut (agent de lucru), sau poate fi folosita chiar apa.
- Rezervorul de stocare (tancul solar) trebuie izolat termic cu spuma poliuretanicasau vata minerala. In interiorul rezervorului sunt montate doua schimbatoare de caldura de tip serpentina.
- Vasul de expansiune reprezinta partea din instalatie care are rolul de a prelua variatiile de sarcina termica de la consumatori.
- Grupul de comanda si control este constituit dintr-un calculator la care sunt masurate si comparate temperaturile din rezervorul de stocare si panoul solar (colector), cu ajutorul a doi senzori de masura.
-Grupul de pompare este alcatuit dintr-o pompa de recirculare, doua robinete si doua manometre.

Principiul de functionare
Caldura data de soare este preluata in captatorul solar de catre un lichid de lucru, transportata si apoi transferata în rezervorul de stocare.
Un dispozitiv de control electronic compara temperatura colectorului cu cea a rezervorului si daca temperatura din colector este mai mare decât cea din rezervor porneste pompa de recirculare. Astfel, apa calda este distribuita la consumator prin intermediul acestei conexiuni. Fixarea si montarea panourilor captatori se poate face pe acoperis sau la nivelul solului.

Cererea de sisteme de energie solara va creste si in Romania in urmatorii ani.
Sistemele de energie solara sunt mai putin cunoscute la noi in tara.
In momentul de fata piata romaneasca a sistemelor de energie solara este la inceput, cu toate ca in urma cu 25-30 ani au fost montati cca. 800.000 mp de colectoare solare, de slaba calitate, care plasa Romania pe locul III in lume in acea perioada. in prezent, exista incercari firave ale unor firme de a aduce si a comercializa pe piata romaneasca o gama diversa de colectori solari. Cu toate acestea, in scurt timp si acest segment va inregistra o expansiune, piata urmand sa cunoasca un trend ascendent.

Panouri solare - domenii de utilizare:

Producerea apei calde menajere in locuinte cat si restaurante

Incalzirea bazinului de inot, cat si a dusurilor de pe plaja si instalatilor din campinguri

Ajutarea incalziri termice centrale a imobilelor in perioada toamna-iarna-primavara.

Avantajele utilizarii panourilor solare:

Nu contamineaza mediul

Investitie cu functionare indelungata

Durabilitate indelungata

Costuri zero cat timp este soare indiferent de anotimp

 

   
  Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura sau energie electrica. Panourile solare sunt una cele mai populare surse de energie alternativa folosita pentru sistemele electrice private si industriale. Oricine poate folosi aceasta energie gratuita. Puterea radiata de Soare pe un metru patrat poate ajunge la 1000W.

Cantitatea de energie primita de Pamant de la Soare in unitatea de timp reprezinta o putere de 10000 de ori mai mare decat puterea totala instalata de om pe Pamant.

Energia solara incidenta pe cativa metri patrati este suficienta pentru acoperirea tuturor nevoilor energetice ale unui om

Stiati ca...?:
Energia utila care poate fi obtinuta cu un captator solar depinde de mai multi factori, dintre care esentiali sunt:
- energia solara totala disponibila in zona de amplasare a panourilor;
- tipul si constructia panoului solar;
- unghiul de inclinare a panoului fata de orizontala;
- orientarea planului panoului fata de directia Sud (unghiul azimutal);
- dimensionarea componentelor instalatiei solare.

Siliconul cristalin folosit in prezent ofera un randament de 15-16% si anumite studii cosidera ca limitele lui ar fi atins in jur de 25%. Dei alte materiale, cum ar galiul, ofera un randament de 30%, pretul prohibitiv la face potrivite doar pentru explorari spatiale. De aceea, in urmatorul deceniu, nimic nu pare sa ameninte suprematia siliciului. Cu toate acestea, in ultima vreme tot mai multe firme au reusit sa mareasca randamentul oferit de celulele solare. In martie 2003, BP Solar a anuntat o eficienta de 18,3%, in timp ce Sanyo a scos pe piata o celula cu o eficienta de 19,5%.

Evolutia sistemelor de energie solara în România depinde în cea mai mare masura de factorul legislativ. Masurile impuse de stat pentru reducerea poluarii si de subventionare a energiilor nepoluante ar conduce implicit la o dezvoltare a pietei sistemelor de energie solara. Intrarea tarii noastre în UE înseamna si implementarea sustinuta a programelor vizând energiile regenerative-nepoluante. Accentul se va pune indeosebi pe energia solara, resursa foarte putin utilizata in prezent, in conditiile in care valoarea totala a energiei solare interceptata de Pamant este de 15000 ori mai mare decat necesarul curent al intregii omeniri.

 
Copyright MagazinElectric.ro Toate drepturile Rezervate.